mandag 29. september 2008

Kunsten å holde seg varm...

Det har vært kaldt i Moskva den siste uka. Temperaturen har ligget på rundt 10 grader på det høyeste, og den har vært nede i rundt 0 grader om natten. Varmeanlegget i leilighetene er sentralstyrt, så det har vært svært kaldt inne også. Sentralvarmeanlegget skrus ikke på før det har vært 5 sammenhengende dager med en gjennomsnittstemperatur på under 8 grader.

Kristian var i Bankok og Kuala Lumpur i forrige uke, og slapp unna den kaldeste uka. Heldiggrisen. Jeg tilbrakte dagene under dyne, tepper og påkledd ull, ull og ull. Russerne holder seg varme ved å ta varme bad. Det skjønner jeg godt, når en tur ut viser at det bare er et par grader kaldere ute enn inne.

Moskva har blitt rammet av en uvanlig tidlig vinterkulde, og salget av ovner har gått opp 30 % over de siste ukene. Derfor har Rådhuset nå bestemt at de skal gjøre et unntak og skru på varmen over hele byen innen onsdag, ca. 2 uker tidligere enn normalt. Og akkurat nå hørte jeg sildring i radiatoren i stua, og varmen er kommet på! Det setter vi stor pris på, siden temperaturen skal fortsette å holde seg på ca 8-10 grader den neste uka.

Men det er også gode nyheter: Kulda vi opplever nå kommer fra nord, og ikke fra Atlanteren, noe som øker sjansene for en såkalt «Indian Summer» med temperaturer opptil 20 grader i oktober.

Sentralvarmeanlegget, derimot, slås ikke av dersom vi faktisk får en Indian Summer. Når det først er skrudd på, står det på til våren.

1 kommentar:

Anonym sa...

20 grader kan jo være hyggelig når vi først tar en høst-tur......!