torsdag 20. november 2008

I love the smell of vodka in the morning....

Å hjelpes!

I dag morges gikk jeg på metroen kl 09.43 i retning Sokolniki. Herr Pent-Kledd ved siden av meg stinker av Ruski Standart. Vel, det kunne like gjerne vært Stoli, eller til og med Absolut. Men man drikker da vel ikke frokost, gjør man vel?! 

Dette er ikke uvanlig i Moskva by. Jeg ser ofte dresskledte menn som lukter av vodka, på sin vei til kontoret. I går kveld, da jeg gikk til butikken, gikk jeg forbi en mann som satt på enden av en benk. Han snudde seg bakover, kastet opp hele ølen han akkurat hadde styrtet, før han snudde seg tilbake og forstsatte på sms'en han skrev. Didn't miss a beat...

Det er kanskje av disse årsakene at mennene som kjører metroen (de er visst nesten utelukkende menn; jobben er nemlig så teknisk og krever mer presisjon enn en kvinne kan håndtere..........) må melde seg på en eller annen Metro innsjekkings-stasjon kvelden før skiftet deres starter, og tilbringe natten der. Det er vel for å sørge for at de er edru når de skal på jobb!

Uansett. På første stopp ble jeg bokstavelig talt skjøvet ut av vogna. Da metroen stoppet, og dørene åpnet seg, prøvde alle å komme seg ut samtidig. I begynnelsen klarte jeg å snu meg, og kroke ryggen, slik at bølgen av mennesker skle lettere over meg. Men så ble bølgen til en tsunami, og jeg ble skjøvet av vogna og inn i menneskene som stod og ventet på platformen. Damen jeg landet på var veldig forståelsesfull. «Det er nok tryggere her ute» oversatte jeg hennes vennlige reaksjon til. Da jeg endelig kom meg på metroen (igjen), gav hun meg to konspiratoriske tomler opp. Jeg lo.

Hun trodde vel jeg hadde inntatt flytende til frokost.

Mine 10 ting som er verdt å vite om Moskva...

...gjorde at jeg ble valgt ut som ukens reisetipser på Aftenpostens reisesider, og vinner av et reisegavekort på 2500 kr! Disse skal muligens brukes på en tur til København på nyttårsaften..

Her er link til artikkelen i Aftenposten!

Snøen har kommet!

Den første snøen har kommet i Moskva i dag. Skal bli spennende å se om den blir liggende!

Jeg blogger nå fra telefonen min. Alt er så tilrettelagt for blogging nå, at jeg kan sitte på Starbuck's i Arbat og blogge om det forferdelige livet jeg lever. ;-) Så får vi se da, om dette hjelper på innleggsmengden...

torsdag 6. november 2008

10 ting verdt å vite om Moskva

10. Kast ikke bort tiden din i Moskva på å prøve å forstå køsystemene.
De aller beste antropologene og sosiologene har enda ikke skjønt dem. Det eneste som er nødvendig er å skjønne de uskrevne reglene for køing. På matbutikken, f eks, er ting ganske normalt. Folk stiller seg i noe som likner på én kø med trallene sine, akkurat som i Vesten. Men hvis du må til legen, en advokat, eller (Gud forby!) en byråkrat, føles det som om du har landet på Mars. Når russere ankommer steder som krever køer, spør de høyt: "Kto posledniy?" ("Hvem er den siste idioten her?"). Russere hater å stå i kø så mye som noen, noe som har resultert i et inviklet system som innebærer at de går ut av køen for å gjøre andre ting; som f eks å stå i en annen kø. Men før de går ut av køen spør de den som står rett bak dem om å holde av plassen dems i køen. Skjønner? Så når du står i kø på et kontor tror du kanskje at det bare er 30 personer foran deg, før du oppdager 4 timer senere at det egentlig var 3 ganger så mange.

9. Forgjengeroverganger er for zebraer
Regn ikke med at biler, lastebiler, motorsykler, busser eller andre motoriserte kjøretøy vil stoppe for deg, eller i det hele tatt slå ned farten, ved en fotgjengerovergang. Overgangene er bare veiledende. Dog, Moskva har nylig vedtatt strenge lover vedrørende akkurat dette, selv om det ikke ser ut til at de virker..

8. Bruk underganger og overganger
Aldri, aldri, prøv å krysse en 4-felts vei i Moskva uten lyskryss, underganger eller overganger. Heldigvis ser autoritetene i Moskva ut til å være klar over faren ved dette, og bygger disse nærmest over alt.

7. La gullet bli hjemme
En bekjent av meg ble anbefalt å ikke ha på seg gullklokka si når han går på gata i Moskva, og hadde i overraskelse svart "Men selgerne i grønnsaksbodene på gata har jo mer gull i munnen enn jeg har i safen min!". Vel, 'nuff said.

6. Russerne biter ikke; de foretrekker kylling
Hvis ikke de er sofistikerte vegetarianere, vel og merke. Russere - til tross for stereotypene som oppstod under den Kalde Krigen - er vennlige, intelligente, og vil til og med kanskje starte en samtale med deg, hvis de oppdager at du er en eksotisk utlending. Sannsynligvis vil du kunne fortelle gode historier om mennesker du treffer i Moskva. Men bruk sunn fornuft, som overalt ellers.

5. Før du kommer til Moskva, frisk opp dine litterære kunnskaper
F eks kunnskapen om Ernst Hemingway, Jack Kerouac og Jack London. Russere er, fremdeles, ivrige lesere. Men vær også forberedt på diskusjoner om Tolstoy, Dostoyevsky, Bulgakov og Nabokov. Og for all del, frisk opp kunnskapene om Alexander Pushkin! Statuen av ham, som står på Pushkin plass, er blitt et av de mest populære møtestedene i byen, og du scoorer ekstrapoeng som du sier at du vil møtes der.

4. Ta alltid av deg skoene når du går inn i et russisk hjem
Det er møkkete på gata - enkelt og greit!

3. Det er ikke bjørner på den Røde Plass
Det er sant; jeg har sett det selv. Det finnes ikke bjørner på den Røde Plass! Det farligste du opplever her er hårete souvenirselgere...

2. Russere er overtroiske
Kort oppsummert: Gi aldri blomster i partall, gi aldri lometørkler eller bestikk i gave, ta aldri noen i hånda gjennom en døråpning, ikke plystre innendørs, ikke skål for en baby som ikke er født, ikke sett en tom flaske på bordet, ikke feir jubileer på forhånd, og ikke feir 40-årsdagen din. Men vær så god; åpne paraplyen innendørs!

1. Kle deg opp når du skal ut om kvelden
Russere elsker å pynte seg, og gjør det gjerne når de skal ut om kvelden. På enkelte steder kan man ikke ankomme i en vanlig taxi en gang. Og enkelte damer må få biler til håndvesken sin, enda de selv ankommer bakpå kjærestens motorsykkel....

Velkommen!!

søndag 2. november 2008

En ekte moskovitt..

..må ha russisk pelshatt av hvit polarrev!